Yoga Nidra

Kravlöst, mjukt och välkomnande!

Under den halvtimmeslånga stunden med Yoga Nidra behöver du inte göra någonting alls, bara se till att du ligger bekvämt. Liggande följer du den mjuka guidningen som leder dig till djupavslappning och vila, till ett andrum på gränsen mellan sömn och vakenhet.

I detta andrum – mellanrum får din hjärna vila. Precis det vi behöver för att att minska vår upplevda stress. Eftersom all stress startar i hjärnan behöver vi ge oss själva utrymme att minska intryck, lugna ner tankar kring görande – prestation och hjälpa oss själva att skapa plats för stillhet.

Med hjälp av långsam andning och vår kontakt med kroppen hjälper Yoga Nidra oss att sänka stresspåslaget. Det gör att vi med Yoga Nidra kan stötta våra system, sänka aktiviteten i det ständigt påslagna sympatiskanervsystemet och hitta en nyckel in till vårt lung och ro system – det parasympatiskanervsystemet. När nervsystemet är lugn och tryggt kan vi läka och återhämta oss.

Yoga Nidra ger oss utrymme att PAUSA mitt i vardagen, mitt i det pågående livet. En PAUS som ger oss möjlighet att hämta hem oss själva och komma i kapp. Yoga Nidra visar på goda effekter för sömn, minne, kreativitet, effektivitet.

Vid långvarig stress tenderar vi att bli mer oroliga och kanske till o med ångestfyllda. Det blir lätt att överreagera och tappa fokus. Det blir svårt att ta kloka logiska beslut och vi förlorar kontakten med de egna egentliga behoven. Vi kan uppleva att vår hjärna går på högvarv och det blir svårt att stanna till, att pausa och göra ingenting ger oro och rastlöshet. Yoga Nidra kan hjälpa oss att hitta igen vår kropp och våra känslor, eftersom guidningen är varsam och ger oss fokus på det som är konkret; andningen och kroppen precis här och nu, så får vi något att hålla oss i och fokusera på. Trots att det är stillsamt och lugn så får en stressad kropp och hjärna vägledning att landa i sin egen takt. Det är fullständigt tillåtet att bara vara…i den egna positionen… liggande… tänkande… sovande… vilande…

Yoga Nidran bjuder på många positiva effekter som gör att vi långsiktigt kan hantera stress och påfrestningar mer balanserat. Förutom nyckeln in till det parasympatiska nervsystemet och medvetennärvaro så öppnar Yoga Nidran även upp kontakten med vår självmedkänsla. Och som vi behöver få känna att vi är tillräckliga precis som vi är - även om vi inte hinner och klarar allt just i ögonblicket. Men tänk att få landa i en känsla av förnöjsamhet trots att världen snurrar på i ett högt tempo där flödet av information sköljer över oss.

I en stressad kropp med en stressad hjärna som kapten är det lätt att ryckas med och tro att just vi är ansvariga för allt. Genom att väva in Yoga Nidra i din tillvaro ger du dig själv en chans till omstart – en synnerligen effektiv PAUS. Efter en halvtimmes guidad djupavslappning med Yoga Nidra återgår du och möter världen utanför med ett mer avspänt perspektiv, mjukare inför dig själv och de tankar om allt du måste och borde göra!