Känner du dig stressad?

När de utmaningar vi ställs inför i livet överstiger vår förmåga att hantera dem, upplever vi stress. Det kan vara allt ifrån problem på jobbet eller i skolan, konflikter i relationer eller bekymmer med hälsan. Stress kan upplevas på flera sätt, t ex. kan vi få svårt att slappna av och koncentrera oss längre stunder.

Vår upplevelse av stress är individuell.

Vi kan också vara stressade utan att veta om det. Stress kan leda till tunnelseende, att vi rusar fram allt snabbare och tappar förmågan att lyssna på kroppens signaler.

Vad är stress?

När vi upptäcker ett hot eller en utmaning aktiveras amygdala, hjärnans "larmcentral" och vårt nervsystems "Fight or flight" respons sätter igång. Vi får högre blodtryck och puls, andningen blir snabbare och kortisol och adrenalin utsöndras i kroppen. Stress är därmed ett naturligt sätt för oss att ta oss ur farliga situationer.

Tack vare denna reaktion har  vi klarat oss i från både sabeltandade tigrar och mammutar men vårt system har inte utvecklats i den takt vår omvärld förändras de senaste hundra åren. Så därmed hjälper denna stressreaktion oss föga mot många av dagens "hot" såsom deadlines, ekonomiska bryderier eller när vi glömt trycka spara på ett viktigt dokument, men samma reaktion sker fortfarande. 

Kan det vara som många forskare påstår,  att vi helt enkelt inte är anpassade för att leva i dagens samhälle? 

När blir Stress skadligt?

En liten mängd stress under kort tid ger bättre minnesfunktion och prestationsförmåga. Men  att uppleva stress ofta och under längre tid, utan utrymme till återhämtning så leder stressreaktioner till en rad skador på vår kropp och vårt välbefinnande. Magsår, autoimmuna sjukdomar och hjärtproblem förvärras, vår sexdrift kan avstanna helt och minnet försämras.

Forskning visar även att stress och press under längre tid försämrar vårt minne, leder till mindre ork och energi. Det gör oss också mer rastlösa, ängsliga, irriterade och spända i kroppen, vilket kan leda till huvudvärk och sömnsvårigheter och även drabba våra relationer. 

Att gå omkring med höga stressnivåer i systemet gör att vi lättare drabbas av förkylningsvirus och även vår sårläkningsförmåga blir försämrad.  Vid stressreaktioner riktas alla kroppens energireserver på att hantera hotet. Därför avbryts vår matsmältning och återbyggande processer i immunförsvaret.

Vad kan du göra för att ta hand om din stress? 

För att ta hand om din upplevda stress behöver du skapa utrymme för återhämtning, även då det är som mest trångt i kalendern och livet snurrar på i högt tempo. När du egentligen inte tycker dig ha tid för långpromenad, din träning, en andningsövning eller den där fikapausen det är då du behöver den som mest.    

Många gånger kan det räcka med att bromsa in, ta en paus och skapa ett utrymme för återhämtning mitt i vardagen. Men för att komma dit kan du behöva öka din medvetna närvaro och öva dig i att ta pauser. Att ta pauser med kvalitet som skapar möjlighet till återhämtning och energi kan kräva träning.  

Oavsett var du befinner dig i dina tankar kring Stress är du välkommen till Pausbyrån för konsultation. Vi hjälper dig att finna det du behöver för din balans, återhämtning. 

Vi erbjuder Mindfulness som är ett beprövat och framgångsrikt förhållningssätt då det gäller att lugna vårt nervsystem. Detta i kombination med coachande samtal med fokus på din stress kan ge dig verktyg att finna balans, återhämtning och hantera din stress på ett kraftfullt och framgångsrikt sätt.